Χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη (ΚΥΠ)

Η TURP είναι η χρυσή μέθοδος εκλογής (gold standard) για τη θεραπεία της συμπτωματικής ΚΥΠ

Η διουρηθρική προστατεκτομή (TransUrethral Resection of the Prostate – TURP) επιλέγεται ως χειρουργική μέθοδος θεραπείας στο 95% των περιπτώσεων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη προστάτη ή αλλιώς διόγκωσης του προστάτη. Η ανοιχτή προστατεκτομή συστήνεται πλέον μόνο στις περιπτώσεις που το προστατικό αδένωμα είναι τόσο μεγάλο που δεν δύναται να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά.

Η διουρηθρική προστατεκτομή (TURP) είναι μια ενδοσκοπική χειρουργική πράξη με εξαιρετικά αποτελέσματα ανάλογα του ανοιχτού, κλασικού χειρουργείου, αλλά με περισσότερα πλεονεκτήματα. Πρόκειται για μια ενδοσκοπική επέμβαση μέσω της ουρήθρας, η οποία είναι ελάχιστα τραυματική και με χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και παρενεργειών.

Η ουρολογία έχει προχωρήσει πολύ στην αντιμετώπιση της ΚΥΠ με φαρμακευτική αγωγή και με νέες ανώδυνες και αποτελεσματικές χειρουργικές τεχνικές. Η μέθοδος TURis αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στην ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της ΚΥΠ.

Η τεχνική TURis

Η μέθοδος TURis αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στην ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της ΚΥΠ

Η εξάχνωση με πλάσμα ή διπολική διουρηθρική εκτομή του προστάτη σε φυσιολογικό ορό (TransUrethral Resection isaline – TURis) αποτελεί μια σύγχρονη χειρουργική τεχνική για την θεραπεία της ΚΥΠ. Πρόκειται επίσης για ενδοσκοπική επέμβαση μέσω της ουρήθρας , αλλά η αφαίρεση του προστάτη γίνεται με την τεχνολογία πλάσμα.

Με τη βοήθεια μιας ηλεκτρικής αγκύλης, που λειτουργεί με διπολικό ρεύμα, αφαιρείται ο προστάτης σε μορφή μικρών ξυσμάτων. Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό συνεχή ροή φυσιολογικού ορού.

Σε αντίθεση με την πλάσμα τεχνολογία – TURis, η συμβατική διουρηθρική προστατεκτομή – TURP πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική αγκύλη με μονοπολικό ρεύμα και σε περιβάλλον υποτονικού διαλύματος νερού για να εξασφαλίζει την αγωγιμότητα του ρεύματος.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου TURis

Η πλάσμα-εξάχνωση (TURis) του προστάτη έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • Μειώνεται η πιθανότητα αιμορραγιών
  • Μειωμένος χειρουργικός χρόνος
  • Ταχύτερη αφαίρεση του καθετήρα
  • Γρηγορότερη ανάρρωση και ταχύτερη έξοδος από την κλινική
  • Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Μπορεί να εφαρμοστεί και σε ασθενείς με πολύ μεγάλα αδενώματα
  • Ενδείκνυται σε ασθενείς με βηματοδότη
  • Δυνατότητα επέμβασης και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα

Το κόστος της επέμβασης είναι σημαντικά μικρότερο από τη χρήση laser ή τη ρομποτική προστατεκτομή, μιας και ο χρόνος νοσηλείας δεν ξεπερνά τις 1 – 2 ημέρες, ενώ η αποκατάσταση είναι ταχύτατη.

 Συχνές ερωτήσεις (Προστατεκτομή TURis)

Μετά την TURis προστατεκτομή υπάρχει ακράτεια ούρων ή επηρεάζεται η στύση;

Επιπλοκές της διουρηθρικής προστατεκτομής είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση (υψηλό ποσοστό) και σε μικρότερα ποσοστά η δημιουργία στενώματος στην ουρήθρα ή στον αυχένα της κύστης που αντιμετωπίζονται εύκολα. Επιπλοκές, όπως ακράτεια ούρων ή διαταραχές στη στύση είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, αναφέρουν μάλιστα βελτίωση της σεξουαλικής τους υγείας μετά την TURis προστατεκτομή και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το σπέρμα μετά την επέμβαση θα είναι επαρκές για τεκνοποίηση;

Σε συντριπτική πλειοψηφία οι ασθενείς που υποβάλλονται στην διουρηθρική προστατεκτομή βρίσκονται σε ηλικία που έχουν ήδη κάνει οικογένεια. Μετά την εγχείρηση ο άντρας θα παράγει σπέρμα αλλά δεν θα το βλέπει, δεν θα παρουσιάζει δηλαδή εκσπερμάτιση (παλίνδρομη εκσπερμάτιση). Κατά συνέπεια, αν το θέλει, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να τεκνοποιήσει

Διουρηθρική προστατεκτομή με Laser

Η διουρηθρική Laser προστατεκτομή προκαλεί εξάχνωση (λιώσιμο) του προστατικού ιστού και κατά συνέπεια ένα μεγάλο μειονέκτημα συγκριτικά με τη μέθοδο TURis είναι ότι δεν μπορεί να παρθεί προστατικός ιστός για βιοψία. Το μεγάλο πλεονέκτημα της εγχείρησης  του προστάτη με Laser είναι η ελάχιστη αιμορραγία, για αυτό το λόγο η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα που επιδρούν στην πήξη του αίματος και αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας. Το κόστος όμως της επέμβασης είναι σημαντικά πιο ακριβό από τη μέθοδο TURis.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΤΟ

210 77 18 926