Μη-Βακτηριακή Χρόνια προστατίτιδα

Τι είναι;

Η χρόνια μη-βακτηριακή προστατίτιδα ή το χρόνιο μη-βακτηριακό σύνδρομο του πυελικόυ άλγους ή προστατοπάθεια είναι μια πάθηση, της οποίας τα αίτια είναι συχνά αδιευκρίνιστα και προσβάλει άνδρες ηλικίας 25-40 ετών.

Αιτιολογία

Τα μικρόβια εισέρχονται συνήθως στον προστάτη διαμέσου των αδενικών πόρων από παλινδρόμηση μολυσμένων ούρων

Πρόκειται για μια ψυχοσωματική κλινική εικόνα κατά την οποία υπάρχει χρόνια φλεγμονή του προστάτη, αλλά δεν προκαλείται από παθογόνα μικρόβια.

Πιθανολογείται ότι παίζουν κάποιο ρόλο οι παρακάτω μηχανισμοί:

 • Λοιμογόνοι: σε βιοψίες προστάτη από ασθενείς με χρόνια μη-βακτηριακή προστατίτιδα έχει βρεθεί βακτηριακό γενετικό υλικό (DNA)
 • Δυσλειτουργία και έλλειψη συντονισμού μεταξύ ουροδόχου κύστης και σφιγκτήρα: Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κλείνει ο σφιγκτήρας κατά τη διάρκεια που συσπάται η κύστη για να αποβάλει τα ούρα. Κατά συνέπεια δημιουργούνται μεγάλες πιέσεις μέσα στην προστατική ουρήθρα με χημικό ερεθισμό του προστάτη λόγω της προαναφερθείσας λειτουργικής απόφραξης.
 • Νευροπαθητικός πόνος: απελευθερώνονται νευρικοί παράγοντες ανάπτυξης που σχετίζονται με την ένταση του πόνου
 • Διάμεση κυστίτιδα του άνδρα: ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων έχει σαν αποτέλεσμα βλάβες του ουροθηλίου, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από αυτοάνοσες παθήσεις λόγω αλληλεπιδράσεων τοξικών και νευροενδοκρινών παραγόντων
 • Αυτοάνοσος παράγοντας: παραγωγή κυτοκινών, παρουσία αυτοάνοσων αντισωμάτων, αυτοανοσοποίηση από Τ-κύτταρα

Μη Βακτηριακή Χρόνια Προστατίτιδα – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας (μειωμένη διάθεση για σεξ, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, διαταραχές στύσης, πρόωρη εκσπερμάτιση) είναι πιο έντονα σε σχέση με τη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα

Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με εκείνα της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας:

 • Ελαφρύ κάψιμο ή πόνος στην ούρηση
 • Ελαφρύ αίσθημα τάσης ή πόνος στην υπερηβική χώρα ή στο περίνεο με αντανάκλαση στους όρχεις και στη βουβωνική περιοχή
 • Επιδείνωση συμπτωμάτων με το ψύχος
 • Διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας (επώδυνη εκσπερμάτιση, που έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένη επιθυμία για σεξ και στυτική δυσλειτουργία)
 • Συχνουρία
 • Σπερματόρροια (έξοδος σπέρματος από την ουρήθρα χωρίς σεξουαλικό ερεθισμό)
 • Αιμοσπερμία (παρουσία αίματος στο σπέρμα)

Επιπλοκές

Υπογονιμότητα με διαταραχές της κινητικότητας κυρίως των σπερματοζωαρίων

Είναι ανάλογες με εκείνες της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας:

 • Ουρολοίμωξη
 • Επιδιδυμίτιδα
 • Υπογονιμότητα: έχει αποδειχτεί ότι τα συστατικά του προστατικού υγρού ασκούν έναν προστατευτικό ρόλο πάνω στα σπερματοζωάρια. Κατά συνέπεια, η ελάττωσηορισμένων από τα συστατικά αυτά, που προκαλείται στη χρόνια προστατίτιδα, επηρεάζει την κινητικότητα και τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα του αρρώστου για γονιμοποίηση.
 • Λιθίαση του προστάτη: είναι μια συχνή επιπλοκή. Οι λίθοι αυτοί είναι συνήθως φλεγμονώδεις και αποτελούν μόνιμη πηγή μολύνσεως που εμποδίζει την εκρίζωση της φλεγμονής με αντιβίωση.

Διάγνωση

Βασίζεται στη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και στην επιμελή κλινική εξέταση. Κατά τη δακτυλική εξέταση από το ορθό ο προστάτης είναι ευαίσθητος ή και ακόμα επώδυνος στην ψηλάφηση. Η καλλιέργεια των ούρων, του προστατικού εκκρίματος και του σπέρματος δεν δείχνει κανένα μικροβιακό παράγοντα. Αρνητική είναι και η εξέταση των 4 δειγμάτων ούρων κατά Meares και Stamey ή η απλοποιημένη εξέταση των 2 δειγμάτων ούρων κατά Nickel.

Θεραπεία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει

αντιβιοτική αγωγή, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, αναλγητικά σκευάσματα και φυσιοθεραπεία. Επίσης, είναι απαραίτητο ο ασθενής να ελαττώσει όλα τα ερεθιστικά ποτά και φαγητά, όπως αλκοόλ, καφές, πικάντικες τροφές και καρυκεύματα. Εξίσου σημαντικό είναι η ρύθμιση των κενώσεων και της δυσκοιλιότητας. Τέλος, μπορεί να βοηθήσει και η αποφυγή παραγόντων που μπορεί να επιβαρύνουν τον προστάτη: ψύχος στην περιοχή της πυέλου (παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα με βρεγμένο μαγιό ή εσώρουχο, έκθεση σε ψυχρό νερό ή ρεύμα αέρα, κάθισμα σε ψυχρή επιφάνεια), παγωμένα πόδια, υπερένταση ή υπερκόπωση του πυελικού εδάφους (ιππασία, ποδήλατο).

Παρά τις προαναφερθείσες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν πολλοί ανθεκτικοί στη θεραπεία ασθενείς με συχνές υποτροπές. Η πλειονότητα αυτών των ασθενών παρουσιάζει συχνά ψυχολογικά προβλήματα με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής, μείωση της λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία.

Από όσες έρευνες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, φαίνεται πολύ πιθανό ότι στη χρόνια προστατίτιδα το προστατικό επιθήλιο δρα σαν ένα φράγμα, που εμποδίζει τη δίοδο των περισσότερων αντιβιοτικών προς το προστατικό υγρό. Κατά συνέπεια, πρόκειται για μια επίμονη φλεγμονή, που αποτελεί ένα πραγματικά δύσκολο διαγνωστικό και θεραπευτικό πρόβλημα, πολλά σημεία του οποίου εξακολουθούν και παραμένουν άλυτα.

Οζονοθεραπεία ως νέο καινοτόμο μέσο για την αντιμετώπιση της χρόνιας μη- βακτηριακής προστατίτιδας

Τελευταία αναπτύσσεται στο εξωτερικό η οζονοθεραπεία ως νέο καινοτόμο θεραπευτικό μέσο  για την αντιμετώπιση της χρόνιας μη-βακτηριακής προστατίτιδας. Το όζον μειώνει τις προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες, με συνέπεια την ταχεία υποχώρηση της φλεγμονής και του πόνου και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος με άμεσο αποτέλεσμα τη βελτίωση της άμυνας του οργανισμού. Τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας σε αυτή τη δύσκολα αντιμετωπίσιμη πάθηση είναι ενθαρρυντικά, καθώς πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία χωρίς παρενέργειες ή αλλεργίες.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΤΟ

210 77 18 926