...

Διάμεση Κυστίτιδα (Σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης)

Τι είναι;

Αποτελεί μια ειδική μορφή χρόνιας κυστίτιδας

Η διάμεση κυστίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση της ουροδόχου κύστης που χαρακτηρίζεται από χρόνια ερεθιστικά κυστικά ενοχλήματα σε συνδυασμό με στείρα καλλιέργεια ούρων (χωρίς μικρόβια) και αρνητική κυτταρολογική ούρων (χωρίς στοιχεία κακοήθειας).

Επιδημιολογία

Είναι μια σπάνια πάθηση

Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση. Στην Ευρώπη καταγράφονται 18 και στην Αμερική 60 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Απασχολεί κυρίως γυναίκες (5 – 8 φορές πιο συχνά απ’ ότι στους άνδρες) ηλικίας 40 – 60 ετών.

Υπογονιμότητα με διαταραχές της κινητικότητας κυρίως των σπερματοζωαρίων

Αιτιοπαθογένεια

Τα ακριβή αίτια είναι άγνωστα

Η ακριβής αιτιολογία της διάμεσης κυστίτιδας παραμένει άγνωστη. Οι ακόλουθοι παράγοντες δύναται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της πάθησης:

  • Κληρονομικότητα
  • Χρόνια λοίμωξη
  • Δυσλειτουργία του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης
  • Αυτοάνοσες παθήσεις (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ινομυαλγία, σύνδρομο Sjögren)
  • Τοξικές ουσίες των ούρων
  • Νευρογενή αίτια
  • Ψυχοσωματικά αίτια
  • Δυσανεξία τροφών

Παθοφυσιολογία

Λύση του προστατευτικού υδρόφιλου στρώματος του επιθηλίου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της νόσου

Όλοι οι προαναφερθείσες παράγοντες προκαλούν μια λύση του προστατευτικού υδρόφιλου στρώματος από γλυκοζαμινογλικάνες , το οποίο καλύπτει το επιθήλιο της ουροδόχου κύστης, φέρνοντας σε επαφή αυτές τις ερεθιστικές ουσίες με τα επιθηλιακά κύτταρα. Κατά συνέπεια οι ουσίες αυτές προκαλούν μια χρόνια φλεγμονή του επιθηλίου της κύστης, καθώς ενεργοποιούν τα μαστοκύτταρα που εκκρίνουν προφλεγμονώδεις ουσίες, όπως η ισταμίνη, οι προσταγλανδίνες και η ουσία P.

Συμπτώματα

Χαρακτηριστική είναι η συχνουρία με 10 – 20 φορές την ημέρα

Ποικίλουν από άτομο σε άτομo και επιμένουν τουλάχιστον για έξι μήνες. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα:

  • Πόνος και δυσφορία κατά την πλήρωση της κύστης με προσωρινή ανακούφιση μετά την ούρηση
  • Υπερηβικό άλγος, άλγος στο πυελικό έδαφος, στην οσφυϊκή μοίρα, στις βουβωνικές χώρες και στο περίναιο
  • Επιτακτική ούρηση
  • Συχνουρία με 10 – 20 φορές την ημέρα και με μικρές ποσότητες ούρων
  • Νυκτουρία με διακεκομμένο ύπνο και αίσθημα κόπωσης
  • Δυσπαρευνία (άλγος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής)

Πολλές φορές υπάρχουν περίοδοι ύφεσης και έξαρσης με έντονο πόνο που συνήθως συνδέονται με την έμμηνο ρύση, με τις εποχικές αλλεργίες, με έντονο στρες ή μετά από έντονη σεξουαλική δραστηριότητα.

Επιπλοκές

Πρόκειται για μια φοβερά επώδυνη μακροχρόνια πάθηση που έχει μεγάλη επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς

  • Μειωμένη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστεως: η χρόνια μορφή της πάθησης οδηγεί σε σκλήρυνση του κυστικού τοιχώματος, μειωμένη διατασιμότητα και κατά συνέπεια σε μείωση της χωρητικότητας, με αποτέλεσμα να συγκρατεί ολοένα και μκρότερες ποσότητες ούρων
  • Χαμηλή ποιότητα ζωής: η συχνή επιτακτική ανάγκη για ούρηση και το συνεχές χρόνιο πυελικό άλγος προκαλούν πολλά προβλήματα στις κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις, την εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου
  • Συναισθηματικά προβλήματα: το χρόνιο πυελικό άλγος και ο διακεκομμένος ύπνος μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματικό στρες και να οδηγήσουν το άτομο σε μελαγχολία και κατάπτωση του ηθικού, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη υπάρχοντα έντονα συμπτώματα.

Διάγνωση

Η διάγνωση της διάμεσης κυστίτιδας είναι μια διάγνωση εξ’ αποκλεισμού

Η κυριότερη εξέταση είναι η κυστεοσκόπηση με τη λήψη βιοψιών

Η διάγνωση είναι δύσκολη και πολλές φορές γίνεται με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα την παράταση της ταλαιπωρίας της ασθενούς. Βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση και τις συμπληρωματικές εξετάσεις. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται οι εργαστηριακές (Γενική και Καλλιέργεια ούρων, Κυτταρολογική ούρων) και απεικονιστικές (Υπερηχογράφημα, κυστεογραφία) εξετάσεις. Η κυστεοσκόπηση πριν και μετά την υδροδιάταση αποτελεί την κυριότερη εξέταση, καθώς μπορεί να δείξει την ύπαρξη στικτών αιμοραγιών (πετέχιες) ή ελκών, και παρέχει τη δυνατότητα λήψης βιοψιών.

Θεραπεία

Η θεραπεία της διάμεσης κυστίτιδας είναι δύσκολη

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της διάμεσης κυστίτιδας είναι δύσκολη, γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια σαφής αιτία για αυτή την πάθηση. Το κάθε άτομο μπορεί να χρειασθεί ποικίλες θεραπείες ή και συνδυασμούς θεραπευτικών μεθόδων (θεραπεία τροποποίησης συμπεριφοράς, φαρμακευτική αγωγή και ενδοκυστική θεραπεία), οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και καταλήγουν συνήθως σε υποτροπή της πάθησης.

Οζονοθεραπεία ως νέο καινοτόμο μέσο για την αντιμετώπιση της διάμεσης κυστίτιδας

Τελευταία αναπτύσσεται στο εξωτερικό η οζονοθεραπεία ως νέο καινοτόμο θεραπευτικό μέσο  για την αντιμετώπιση της διάμεσης κυστίτιδας. Το όζον μειώνει τις προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες, με συνέπεια την ταχεία υποχώρηση της φλεγμονής και του πόνου και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος με άμεσο αποτέλεσμα τη βελτίωση της άμυνας του οργανισμού. Τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας σε αυτή τη δύσκολα αντιμετωπίσιμη πάθηση είναι ενθαρρυντικά, καθώς πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία χωρίς παρενέργειες ή αλλεργίες.

Βιβλιογραφία:

A. I. Neimark, L. M. Nepomnyashchikh, E. L. Lushnikova, M. A. Bakarev, N. A. Abdullaev, and K. A. Sizov. Microcirculation and structural reorganization of the bladder mucosa in chronic cystitis under conditions of ozone therapy. Bulletin of Experimental Biology and Medicine 2014; 156 (3): 377 – 384
Smeliakov VA, Borisov VV. Ozone therapy and tamsulosin in the treatment of cystitis. Urologiia 2013; Jan – Feb; (1): 38 – 40
Frank Schallenberger. Successful application of ozone therapy for severe interstitial cystitis. Revista Española de Ozonoterapia 2015; 5 (2), ISSN 2174 – 3215

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΤΟ

210 77 18 926

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.