Κύστη στο νεφρό – Λαπαροσκοπική Αφαίρεση
Οι κυστικές παθήσεις του νεφρού είναι συνήθως καλοήθεις
Οι κυστικές παθήσεις του νεφρού είναι συνήθως καλοήθεις, εκτός ορισμένων εξ’ αυτών, οι οποίες εμφανίζουν τάση κακοήθειας σε ποσοστό 2-3%. Ανευρίσκονται σε οποιαδήποτε ηλικία. Η συχνότερη εμφάνιση παρατηρείται στην ηλικία των 30-50 ετών. Το μέγεθος αυτών ποικίλει, αναπτύσσονται κυρίως στους πόλους του νεφρού και το περιεχόμενό τους συνιστάται από ρόδες ηλεκτρώχροο υγρό. Η αιτιολογία παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη.
Ενδείξεις αφαίρεσης κύστεως νεφρού
Οι κύστεις του νεφρού είναι συνήθως ασυμπτωματικές και αποτελούν τυχαίο εύρημα κατά τη διάρκεια απεικονιστικών εξετάσεων (Υπέρηχο, Αξονική, Μαγνητική).
Οι κυστικές παθήσεις του νεφρού είναι συνήθως καλοήθεις
Ένδειξη για αφαίρεση της κύστης είναι:
- Κύστεις άνω των 3 εκ. και κεντρικά κείμενες παραπυελικές εσωτερικές κύστεις που προκαλούν συμπτώματα (όπως π.χ. πόνο λόγω πίεσης ή απόφραξης της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα, πίεση του νεφρικού παρεγχύματος, αρτηριακή υπέρταση, αιματουρία, ουρολοίμωξη)
- Μετά από αποτυχημένη προσπάθεια διαδερμικής παρακέντησής τους και έγχυση σκληρυντικής ουσίας
- Σε πολυκυστική νεφρική νόσο με σκοπό να μειωθούν τα συμπτώματα του ασθενούς
- Ύποπτες κύστεις με συμπαγή στοιχεία που είναι απαραίτητο να εξεταστεί το τοίχωμά τους για πιθανή κακοήθεια. Σε αυτήν την περίπτωση οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε ριζική αφαίρεση της κύστεως του νεφρού μαζί με το τμήμα του νεφρικού παρεγχύματος που τις περιέχει (μερική ή ριζική νεφρεκτομή ανάλογα με το μέγεθος της κύστης) για την εξασφάλιση του καλύτερου ογκολογικού αποτελέσματος.
Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστεως νεφρού;
Τρόποι λαπαροσκοπικής προσπέλασης
Υπό γενική αναισθησία και διαμέσου μικρών οπών 5-10 χιλιοστών στο δέρμα εισάγονται η οπτική κάμερα και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και επιτελείται η χειρουργική αφαίρεση της κύστεως. Η λαπαροσκοπική προσπέλαση μπορεί να γίνει διαπεριτοναϊκά ή οπισθοπεριτοναϊκά.
Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης κύστεως νεφρού
- Πιο ακριβής και λεπτομερής διενέργεια της επέμβασης λόγω χρήσης κάμερας υψηλής ανάλυσης με μεγέθυνση 10-15 φορές
- Μικρότερο χειρουργικό τραύμα
- Μικρότερη απώλεια αίματος και κατά συνέπεια μικρότερη πιθανότητα μετάγγισης
- Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου και κατά συνέπεια μικρότερη χρήση αναλγητικών μετά το χειρουργείο
- Γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς και κατά συνέπεια μικρότερη επιβάρυνση του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος και μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικών αναπνευστικών λοιμώξεων
- Συντομότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
- Αισθητικά καλύτερο αποτέλεσμα – μικρότερες ουλές
- Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα όπως διαπύηση, διάσπαση, μετεγχειρητική κήλη
- Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία
Κάθε λαπαροσκοπική επέμβαση έχει πιθανότητα να μετατραπεί σε ανοικτή εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Πότε εκτελείται η ανοικτή αφαίρεση κύστεως νεφρού;
Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η λαπαροσκοπική αφαίρεση της κύστης νεφρού. Παράγοντες που ενδέχεται να αυξήσουν τις πιθανότητες για τη διενέργεια ενός ανοιχτού χειρουργείου είναι οι ακόλουθοι:
- Ιστορικό προηγούμενης μεγάλης ενδοκοιλιακής επέμβασης
- Ιστορικό προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης στο νεφρό ή περινεφρικής φλεγμονής
Μετεγχειρητική πορεία
Ταχεία έξοδος από το νοσοκομείο και επάνοδος στην πρότερη φυσική δραστηριότητα
Το βράδυ της ίδιας κιόλας ημέρας ο ασθενής σιτίζεται ελαφριά, σηκώνεται και σταδιακά κινητοποιείται πλήρως. Το γεγονός αυτό μειώνει τους μυϊκούς πόνους, μειώνει στο ελάχιστο τη χρήση αναλγητικών φαρμάκων και επιταχύνει την ομαλοποίηση της πεπτικής και αναπνευστικής λειτουργίας. Ο καθετήρας αφαιρείται την επόμενη μέρα. Σε μία με δύο ημέρες ανάλογα με την πρόοδο της ανάρρωσης του εξέρχεται από το νοσοκομείο, ενώ σε 10-15 μέρες περίπου επανέρχεται πλήρως στην καθημερινή του δραστηριότητα.