Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών ανδρών αλλά και τη σχέση πολλών ζευγαριών. Ορίζεται ως η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή στύσης, ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης. Προσβάλλει άνδρες όλων των ηλικιών και υπολογίζεται ότι ένας στους δύο άνδρες ηλικίας 40 – 70 ετών παρουσιάζει από ελαφριά έως βαριά στυτική δυσλειτουργία.

Η συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία. Μπορείτε να τρέξετε τόσο γρήγορα όσο όταν ήσασταν 20 χρονών; Να κλωτσήσετε τη μπάλα τόσο δυνατά όσο κάποτε; Πιθανότατα όχι. Όμως, ακόμα κι αν μεγαλώνουμε υπάρχουν ακόμα πολλοί τρόποι για να μείνουμε ενεργοί και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή. Αυτό ισχύει και για το σεξ, όπως και για τα αθλήματα.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους. Ορισμένες φορές τα αιτία είναι απλά, όπως π.χ. οι παρενέργειες κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Αλλά για ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών (σχεδόν 75%), τα αίτια είναι συνήθως περίπλοκα. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε αγγειακή ή νευρολογική νόσο, στον σακχαρώδη διαβήτη ή να έχει προκληθεί εξαιτίας θεραπειών ή χειρουργείων που σχετίζονται με τον προστάτη.

Καλό είναι να θυμόμαστε πώς η στύση αντανακλά την υγεία των στεφανιαίων, καθώς υπολογίζεται πώς ένας στους δύο άνδρες με αγγειακή στυτική δυσλειτουγία πάσχει ταυτόχρονα από στεφανιαία νόσο, απόφραξη δηλαδή των αρτηριών της καρδιάς χωρίς να το γνωρίζει! Συνεπώς τα προβλήματα στύσεις αποτελούν πολλές φορές μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς μπορεί να συνυπάρχουν με άλλες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος και πρέπει να δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω έλεγχο.αι αλλεργίες.

Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας, μέσω της θωράκισης της υγείας σας συνολικά.
 • Ξεκινήστε περπάτημα
  Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε το 2017 στο αντίστοιχο περιοδικό, μόλις 30 λεπτά περπατήματος έχουν συσχετιστεί με 41% μείωση του κινδύνου για εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, η οποία κατέστησε σαφές πώς όσοι μεσήλικες άνδρες άρχισαν να γυμνάζονται τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, επί μία ώρα κάθε φορά, είχαν τακτικότερες σεξουαλικές επαφές και οργασμούς.
 • Τρώτε σωστά
  Στην μελέτη ανδρικής γήρανσης που έγινε στη Μασαχουσέτη, φάνηκε πώς μια διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψάρια – με λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας μειώνουν σημαντικά της πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στύσης.
 • Δώστε προσοχή στην αγγειακή σας υγεία.
  Οι υψηλές τιμές σε αρτηριακή πίεση, σάκχαρο, χοληστερόλη και τριγλυκερίδια μπορούν να βλάψουν τις αρτηρίες της καρδιάς (προκαλώντας έμφραγμα του μυοκαρδίου), τον εγκέφαλο (προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο) αλλά και τη στυτική λειτουργία. Η μεγάλη περιφέρεια μέσης συμβάλλει επίσης στην αύξηση του σχετικού κινδύνου. Εάν το μεταβολικό σας προφίλ είναι ανησυχητικό καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας προκειμένου να γίνει πλήρης έλεγχος του αγγειακού σας συστήματος και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες για την αλλαγή του τρόπου ζωής, αλλά και για τη λήψη της ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής.
 • Προσπαθήστε να αδυνατίσετε και διατηρήστε το νέο σας βάρος.
  Ένας άνδρας με περιφέρεια μέσης που ξεπερνά το ένα μέτρο είναι 50% πιο πιθανό να αντιμετωπίσει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας συγκριτικά με όσους η περιφέρεια μέσης τους δεν ξεπερνά τα 80 εκ. προειδοποιούν οι ειδικοί. Επομένως η απώλεια βάρους είναι μία σημαντική στρατηγική για την αποφυγή και την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για αγγειακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη, δύο μεγάλες αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας. Το υπερβολικό λίπος επηρεάζει και την ορμονική λειτουργία κάτι που μπορεί να είναι επίσης μέρος του προβλήματος.
 • Ενισχύστε το πυελικό σας έδαφος.
  Ένα ισχυρό πυελικό έδαφος βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής και στην ενίσχυση της στυτικής λειτουργίας. Σε μία βρετανική μελέτη στο Μπρίστολ, μετά από τρεις μήνες όπου οι άνδρες έκαναν καθημερινά δύο σετ ασκήσεων Kegel σε συνδυασμό με βιοανάδραση, αλλά και αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους και ο περιορισμός του αλκοόλ είχαν πολύ μεγάλη βελτίωση στη στυτική λειτουργία συγκριτικά με όσους προέβησαν μόνο σε αλλαγή του τρόπου ζωής.
 • Θαυματουργά βότανα για καλύτερη στύση
  Επί χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι στρέφονταν στα βότανα, τα δέντρα και τους θάμνους, που έτσι κι αλλιώς αποτελούσαν το δοκιμασμένο ,,φαρμακείο’’ τους, με την ελπίδα να λύσουν την όποια σεξουαλική ή αναπαραγωγική δυσλειτουργία τους απασχολούσε. Τώρα, στο ,,πλανητικό χωριό’’, πολλά από αυτά τα παραδοσιακά φυτικά αφροδισιακά, που συνοδεύονται από τις περγαμηνές της Εθνοβοτανολογίας και σε κάποιες περιπτώσεις από τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών, βρίσκονται έξω από την πόρτα μας. Ας δούμε, λοιπόν, τι έχουν να μας προσφέρουν τρία από αυτά, που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα.
 • Επιμήδιο (Epimedium)
  Καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης για καλλωπιστικούς σκοπούς, ενώ αποτελεί ενδημικό φαρμακευτικό φυτό της νότιας Κίνας, όπου χρησιμοποιείται ως αφροδισιακό και ως το κατεξοχήν φάρμακο για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας. Η δράση του ανακαλύφτηκε όταν διαπιστώθηκε η αλλαγή στη συμπεριφορά των ζώων που είχαν βοσκήσει τα φύλλα του, εξ ου και η ονομασία ,,Horny Goat Weed’’, δηλαδή ,,Βότανο του Βαρβάτου Τράγου’’.Το 2008, δημοσιεύτηκαν στη μηνιαία έκδοση της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών (Αmerican Chemical Association) τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου Mario Dell’ Agli για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της «ικαριίνης», κύρια δραστική ουσία του Epimedium, κατά της στυτικής δυσλειτουργίας. Πιο αναλυτικά αναστέλλει τη δράση της φωσφοδιεστεράσης 5 (PDE-5) και αυξάνει σημαντικά το νιτρικό οξείδιο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας. Έχει δηλαδή τον ίδιο μηχανισμό δράσης όπως η Σιλδεναφίλη και η Ταδαλαφίλη, μόνο που είναι φυτικό και η δράση του είναι πιο ασθενής συγκριτικά με αυτή των προαναφερθέντων φαρμάκων.
 • Κόκκινο Τζινσενγκ (Ginseng)
  Είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Κίνα και θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση του στρες, καθώς «απορροφά» την κορτιζόλη, ευρύτερα γνωστή ως «η ορμόνη του στρες», και την αδρεναλίνη. Μία έρευνα που διεξήχθη το 2013 στην Νότια Κορέα, έδειξε πως όσοι άντρες έπαιρναν το ασιατικό τζίνσενγκ για μόλις μερικές εβδομάδες, εκτός από το ότι ανυψώνονταν πιο εύκολα το ηθικό τους, είχε και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια η πράξη, καθώς το βότανο παρατείνει σημαντικά τη στύση και καθυστερεί την εκσπερμάτιση.
 • Πυκνογενόλη + L-Αργινίνη
  Η L-Αργινίνη είναι ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά, στα ψάρια και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η ιδιότητά της είναι να επεκτείνει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξάνει τη ροή του αίματος. Σίγουρα μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που χορηγηθεί σε συνδυασμό με την πυκνογενόλη (Pycnogenol), που είναι το ξηρό εκχύλισμα του φλοιού της πεύκης, της ποικιλίας Pinus Pinaster Maritima, η οποία καλλιεργείται στα παράλια της Γαλλίας, νότια του Μπορντώ. Τα κυριότερα συστατικά της πυκνογενόλης είναι τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα. Σε δυο ξεχωριστές κλινικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι ο συνδυασμός τους είναι εξαιρετικά ασφαλής κι αποτελεσματικός για την επίλυση της ήπιας και μέτριας στυτικής δυσλειτουργίας.
 • Οζονοθεραπεία
  Τελευταία αναπτύσσεται στο εξωτερικό η οζονοθεραπεία ως νέο καινοτόμο θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Η επίδραση του όζοντος στο μεταβολισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που έχει σαν αποτέλεσμα την αξιόλογη βελτίωση στην μεταφορά του Ο₂, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας σε αυτή τη δύσκολα αντιμετωπίσιμη πάθηση είναι ενθαρρυντικά, καθώς πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία χωρίς παρενέργειες και αλλεργίες.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΤΟ

210 77 18 926