Τι είναι;
Παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με την οξεία προστατίτιδα
Είναι μια χρόνια φλεγμονή του προστάτη, η οποία σε αντίθεση με την οξεία προστατίτιδα εμφανίζει ηπιότερα και πολλές φορές ακαθόριστα συμπτώματα. Προσβάλει συνήθως άνδρες ηλικίας 30 έως 50 ετών
Αιτιολογία
Προέρχεται συνήθως από μια μη-πλήρως θεραπευμένη οξεία προστατίτιδα
Μπορεί να προκληθεί από διάφορα μικρόβια, συνήθως από Εντεροβακτηρίδια και Γκραμ-Θετικά βακτηρίδια. Συνήθως, τα μικρόβια εισέρχονται στον προστάτη διαμέσου των αδενικών πόρων από παλινδρόμηση μολυσμένων ούρων. Η παλινδρόμηση αυτή είναι παθολογική και προκαλείται από την αυξημένη πίεση των ούρων λόγω υποκυστικού κωλύματος αποφρακτικού (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, στένωμα ουρήθρας, κ.ά.) ή λειτουργικού (δυσενέργεια ουροδόχου κύστης και έξω σφιγκτήρα) τύπου. Τέλος, τα ούρα μπορούν να εισέλθουν στον προστάτη από άλλες φλεγμονώδεις περιοχές διαμέσου της ουρήθρας, των εκσπερματικών πόρων, των αιμοφόρων ή λεμφοφόρων αγγείων.
Υπογονιμότητα με διαταραχές της κινητικότητας κυρίως των σπερματοζωαρίων
Επιπλοκές
- Ουρολοίμωξη
- Επιδιδυμίτιδα
- Υπογονιμότητα: έχει αποδειχτεί ότι τα συστατικά του προστατικού υγρού ασκούν έναν προστατευτικό ρόλο πάνω στα σπερματοζωάρια. Κατά συνέπεια, η ελάττωση ορισμένων από τα συστατικά αυτά, που προκαλείται στη χρόνια προστατίτιδα, επηρεάζει την κινητικότητα και τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα του αρρώστου για γονιμοποίηση.
- Λιθίαση του προστάτη: είναι μια συχνή επιπλοκή. Οι λίθοι αυτοί είναι συνήθως φλεγμονώδεις και αποτελούν μόνιμη πηγή μολύνσεως που εμποδίζει την εκρίζωση της φλεγμονής με αντιβίωση.
Διάγνωση
Βασίζεται στη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και στην επιμελή κλινική εξέταση. Κατά τη δακτυλική εξέταση από το ορθό ο προστάτης είναι ευαίσθητος ή και ακόμα επώδυνος στην ψηλάφηση. Η καλλιέργεια των ούρων, του προστατικού εκκρίματος και του σπέρματος είναι χαρακτηριστικές για την ύπαρξη μικροβιακής φλεγμονής προσδιορίζοντας το υπεύθυνο παθογόνο βακτηρίδιο.
Πρέπει να τονισθεί ότι η διάγνωση της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας μπορεί να επιβεβαιωθεί με την εξέταση των 4 δειγμάτων ούρων κατά Meares και Stamey (δείγμα ούρων στην αρχή, στο μέσο της ούρησης, προστατικό έκκριμα μετά από μάλαξη του προστάτη και τέταρτο δείγμα ούρων μετά από την μάλαξη του προστάτη) ή με την εξέταση των 2 δειγμάτων ούρων κατά Nickel (δείγμα ούρων στο μέσο της ούρησης και μετά από μάλαξη του προστάτη). Και οι δύο τεχνικές είναι ισάξιες.
Θεραπεία
Η θεραπεία συνιστάται σε χορήγηση αντιβιωτικών από το στόμα για 4 – 6 εβδομάδες. Εκτός από την αντιβίωση, είναι απαραίτητο ο ασθενής να ελαττώσει όλα τα ερεθιστικά ποτά και φαγητά, όπως αλκοόλ, καφές, πικάντικες τροφές και καρυκεύματα.
Παρά το γεγονός πως πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό ιάσεως με τις κινολόνες κυμαίνεται από 60% έως 100%, υπάρχουν πολλοί ανθεκτικοί στη θεραπεία ασθενείς με συχνές υποτροπές. Η πλειονότητα αυτών των ασθενών παρουσιάζει συχνά ψυχολογικά προβλήματα με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής, μείωση της λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία.
Από όσες έρευνες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, φαίνεται πολύ πιθανό ότι στη χρόνια προστατίτιδα το προστατικό επιθήλιο δρα σαν ένα φράγμα, που εμποδίζει τη δίοδο των περισσότερων αντιβιοτικών προς το προστατικό υγρό. Κατά συνέπεια, πρόκειται για μια επίμονη φλεγμονή, που αποτελεί ένα πραγματικά δύσκολο διαγνωστικό και θεραπευτικό πρόβλημα, πολλά σημεία του οποίου εξακολουθούν και παραμένουν άλυτα.
Οζονοθεραπεία ως νέο καινοτόμο μέσο για την αντιμετώπιση της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας
Τελευταία αναπτύσσεται στο εξωτερικό η οζονοθεραπεία ως νέο καινοτόμο θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας. Η απολυμαντική τοπική δράση του όζοντος και η συστηματική αντιμικροβιακή θεραπευτική του ικανότητα έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε αυτή τη δύσκολα αντιμετωπίσιμη πάθηση, καθώς πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία χωρίς παρενέργειες ή αλλεργίες.