Η ανώδυνη αιματουρία (αίμα στα ούρα) πρέπει να λαμβάνεται πάντα σοβαρά υπόψιν και θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον Ουρολόγο. Κάθε αιματουρία είναι ύποπτη για κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος, ώσπου να αποδειχθεί το αντίθετο.
Ο καρκίνος του προστάτη δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη διάγνωσή του γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, που περιλαμβάνει τη δακτυλική εξέταση του προστάτη, το PSA και το διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη.
Εξέταση PSA πρέπει να κάνει κάθε άνδρας μετά την ηλικία των 45 ετών ή μετά τα 40, εφόσον υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη. Η ερμηνεία του αποτελέσματος δεν γίνεται με μια απλή ανάγνωση της τιμής από τον εξεταζόμενο, αλλά από τον θεράποντα ουρολόγο, σε συνδυασμό με δακτυλική εξέταση, υπερηχογράφημα και, αν χρειαστεί, βιοψία.
Πρόκειται για αδυναμία ούρησης λόγω απόφραξης της κατώτερης ουροποιητικής οδού (επίσχεση ούρων). Πρέπει να αναζητήσετε άμεσα Ουρολόγο για την τοποθέτηση καθετήρα για την αποσυμφόρηση των ούρων. Στη συνέχεια, ο Ουρολόγος σας θα σας ενημερώσει για τα απαραίτητα διαγνωστικά και θεραπευτικά βήματα, ανάλογα με το αίτιο της απόφραξης.
Η υπερτροφία του προστάτη αντιμετωπίζεται σήμερα στα αρχικά της στάδια με φυτικά συμπληρώματα – φαρμακευτική αγωγή, τα οποία δρουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η τελική αντιμετώπιση της πάθησης είναι η χωρίς τομή – ενδοσκοπική αφαίρεση του αδενώματος του προστάτη (TURis προστάτη).
Πρόκειται για ρήξη του χαλινού του πέους. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε έντονες σεξουαλικές επαφές, όπου ο βραχύς χαλινός σχίζεται με την προς τα πίσω έντονη έλξη της ακροποσθίας. Χρειάζεται μια μικροεπέμβαση, όπου γίνεται διατομή και πλαστική χαλινού.
Το πρόβλημα που υπάρχει σε αυτήν την περίπτωση λέγεται φίμωση. Θα χρειαστεί να γίνει περιτομή (πλαστική της ακροποσθίας), είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία. Η περιτομή βοηθά στην αποφυγή λοιμώξεων.
Περίπου το 30% των γυναικών με ουρολοίμωξη θα παρουσιάσουν υποτροπή στους επόμενους 6-12 μήνες. Αυτό οφείλεται σε χορήγηση χαμηλών δόσεων αντιβιοτικών ή στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται να γίνει ένας πλήρης ουρολογικός και γυναικολογικός έλεγχος.
Το 80-90% των αιτιών για τα προβλήματα στη στύση είναι οργανικά, ακόμα και σε σχετικά νέες ηλικίες. Η στυτική λειτουργία έχει άμεση σχέση με τα αγγεία. Το κάπνισμα, η υπέρταση, η κακή διατροφή, το άγχος και η έλλειψη άσκησης παίζουν σημαντικό ρόλο στη στυτική δυσλειτουργία. Ρυθμίζοντας τους παραπάνω παράγοντες και αναζητώντας τη συμβουλή του Ουρολόγου-Ανδρολόγου για τον αποκλεισμό μιας οργανικής αιτιολογίας του γεννητικού συστήματος μπορείτε να βελτιώσετε τη στυτική λειτουργία και κατ’ επέκταση τη σεξουαλική σας ζωή.
Η διόγκωση του όρχεως με ή χωρίς συμπτώματα (πόνος, πυρετός) σε όλες τις ηλικίες χρήζει άμεσης διερεύνησης και αντιμετώπισης από τον Ουρολόγο.