ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;
Το αλκοόλ γενικά και ειδικά τα "σκληρά’’ ποτά (ουίσκι, τζιν, βότκα κ.ά.) ενοχλούν τον προστάτη, γιατί προκαλούν τον ερεθισμό του. Για αυτό πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα σε περίπτωση φλεγμονής (οξείας ή χρόνιας) ή υπερτροφίας. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπίρας, κρασιού και ανθρακούχων ποτών.
ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;
Θα πρέπει να αποφεύγετε το κόκκινο κρέας και γενικά τις πρωτεΐνες (τυριά, γάλα, πουλερικά κ.ά.) και το αλκοόλ, που ευνοούν τη διόγκωση του προστάτη.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΓΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;
Φυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορεί να περιορίζουν τη διόγκωση του προστάτη, με διαφορετική επίδραση σε κάθε περίπτωση, είναι το σόου παλμέτο, το πτερίγκεουμ αφρικάνουμ και η σερενέα ρέπενς (θα πρέπει να επιλέξετε ένα από αυτά). Η λήψη καθενός από αυτά τα σκευάσματα θα πρέπει να γίνεται για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν αποτέλεσμα. Συνιστάται, επίσης, να ασκείστε τακτικά, γιατί η άσκηση δρα προληπτικά στην υπερτροφία του προστάτη.
ΠΑΣΧΩ ΣΥΧΝΑ ΑΠΟ ΚΟΛΙΚΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΛΙΘΟΥ;
Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε την αιτία δημιουργίας του λίθου και τη σύστασή του. Ο Ουρολόγος θα σας δώσει ειδικές συμβουλές για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση λίθων στους νεφρούς και πιθανόν ειδική φαρμακευτική αγωγή. Γενικά μέτρα, που πρέπει να λαμβάνει κάθε ασθενής ανεξαρτήτως σύστασης του λίθου, είναι η μείωση του σωματικού βάρους, η άσκηση και η κατανάλωση 2-3 λίτρων νερού και γενικότερα υγρών την ημέρα, ώστε να επιτευχθεί παραγωγή 2 λίτρων ούρων την ημέρα. Συνιστάται επίσης περιορισμός της πρόσληψης άλατος, φυσιολογική πρόσληψη ασβεστίου και δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες.
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΤΙΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ;

Μέτρα προστασίας για την αποφυγή ουρολοιμώξεων είναι τα ακόλουθα:

  • 1.Να πίνετε 8-10 ποτήρια υγρά (κυρίως νερό) την ημέρα με μεσοδιαστήματα δύο ωρών
  • 2.Να μην καθυστερείτε την ούρηση όταν αισθάνεστε την ανάγκη
  • 3.Να ουρείτε πάντα πριν και μετά την σεξουαλική επαφή και να πλένεστε με άφθονο νερό, κατά προτίμηση κρύο
  • 4.Να ουρείτε αμέσως μετά το πρωκτικό σεξ και να πλένεστε χρησιμοποιώντας σαπούνι ή ένα μη ιωδιούχο αντισηπτικό
  • 5.Να σκουπίζεστε μετά την ούρηση από την αφόδευση πάντα από εμπρός προς τα πίσω
  • 6.Εάν είστε γυναίκα, να μην χρησιμοποιείται αντισηπτικά μέσα στον κόλπο
  • 7.Να μη φοράτε πολύ στενά ή συνθετικά εσώρουχα
  • 8.Να πίνετε χυμό κράνμπερι
  • 9.Να πίνετε ξινόγαλα ή να τρώτε γιαούρτι πρόβειο (με την πέτσα), γιατί περιέχουν γαλακτοβάκιλο που προφυλάσσει από τις ουρολοιμώξεις
  • 10.Να συμβουλεύεστε τον Ουρολόγο σας όταν έχετε συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα και να μη χρησιμοποιείτε μόνοι σας αντιβιοτικά
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;
Στις γυναίκες, λόγω των ανατομικών συνθηκών, οι ουρολοιμώξεις υποτροπιάζουν συχνά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ατελή θεραπεία ή όταν δεν έχει θεραπευθεί και ο ερωτικός σύντροφος. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται να γίνει ένας πλήρης ουρολογικός και γυναικολογικός έλεγχος.
ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ;
Οι όρχεις βρίσκονται έξω από το σώμα για λειτουργικούς και όχι για αισθητικούς λόγους. Η θερμοκρασία τους πρέπει να είναι χαμηλότερη από αυτήν του υπόλοιπου σώματος, για να λειτουργούν καλά. Κατά συνέπεια, οτιδήποτε διαταράσσει αυτή τη θερμοκρασιακή διαφορά μπορεί να βλάψει την ανδρική γονιμότητα (για αυτό και στα παιδιά που έχουν κρυψορχία, δηλαδή οι όρχεις τους παραμένουν μέσα στο σώμα, πρέπει να γίνεται επέμβαση για αποκατάσταση της θέσης τους στο όσχεο). Αρνητικοί παράγοντες για την ανδρική γονιμότητα είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η καθιστική εργασία, τα στενά παντελόνια και τα στενά εσώρουχα, που είτε δεν αποτελούνται αποκλειστικά από βαμβάκι είτε φέρνουν τους όρχεις σε στενή επαφή με το θερμότερο ανθρώπινο σώμα.
ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗ ΣΤΥΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ;
Η στυτική λειτουργία έχει άμεση σχέση με τα αγγεία. Το κάπνισμα, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης παίζουν σημαντικό ρόλο στη στυτική δυσλειτουργία. Αποφεύγοντας τις λιπαρές τροφές, ελαττώνοντας ή σταματώντας το κάπνισμα, ρυθμίζοντας καλά την πίεσή σας, περπατώντας αρκετά κάθε μέρα και χάνοντας βάρος, αν είστε υπέρβαρος, μπορείτε να βελτιώσετε τη στυτική σας λειτουργία και κατ’ επέκταση τη σεξουαλική σας ζωή.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ, ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΥΣΗΣ;
Το 80-90% των αιτιών για τα προβλήματα στη στύση είναι οργανικά, ακόμα και σε σχετικά νέες ηλικίες. Θα πρέπει πρώτα λοιπόν να κάνετε έναν παθολογικό, καρδιολογικό και αγγειολογικό έλεγχο, γιατί η στυτική λειτουργία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την καλή λειτουργία του κυκλοφοριακού συστήματος. Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνετε σε Ουρολόγο-Ανδρολόγο γιατρό επιμελή έλεγχο του ουροποιητικού συστήματος και της στυτικής λειτουργίας.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ;
Η χρήση των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά την εξέταση και συμβουλή από Ουρολόγο-Ανδρολόγο γιατρό. Για να δράσουν τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να υπάρχει καλό αγγειακό σύστημα στο πέος, καθώς δεν είναι αφροδισιακά, αλλά αυξάνουν την αιμάτωση του πέους, εφόσον υπάρχει σεξουαλικός ερεθισμός. Οι πιθανές συνέπειες από όλα τα φάρμακα που βοηθούν τη στυτική λειτουργία, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν σχέση με τη λήψη άλλων φαρμάκων (λόγω πιθανής αλληλεπίδρασης) και με την συνύπαρξη καρδιολογικών παθήσεων (με πιο σημαντική τη στεφανιαία νόσο και την υπέρταση). Κατά συνέπεια, η λήψη του φαρμάκου θα πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση του Ουρολόγου-Ανδρολόγου και του Καρδιολόγου.