Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Ακούσια απώλεια ούρων

Είναι η οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια (χωρίς τη θέλησή μας) απώλεια ούρων. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα και όχι για μια ασθένεια που μπορεί να εμφανίζεται είτε ως απώλεια λίγων σταγόνων είτε ως πλήρης αδυναμία συγκράτησης των ούρων.

Πόσο συχνή είναι;

1 στις 5 γυναίκες άνω των 40 ετών πάσχουν από ακράτεια

1 στις 5 γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών πάσχουν από ακράτεια. Ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν το πρόβλημά τους στον ιατρό, εξαιτίας του φόβου ή της ντροπής. Επιπρόσθετα, πολλές γυναίκες έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι η ακράτεια είναι αναγκαίο κακό της γήρανσης.

 

Ποια είδη ακράτειας υπάρχουν;

Ακράτεια κατά την Προσπάθεια (ΑΠ)

Στις γυναίκες οφείλεται κυρίως σε χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους

Οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων κατά την άσκηση, την πίεση, το βήχα ή το φτέρνισμα. Οφείλεται σε ανεπαρκή στήριξη της ουρήθρας ή και ανεπάρκεια του σφιγκτήρα της ουρήθρας και εμφανίζεται ύστερα από σχετική αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Εμφανίζεται, όταν οι μύες του πυελικού εδάφους έχουν χαλαρώσει και δεν μπορούν πια να συγκρατήσουν τα ούρα μέσα στην κύστη και την ουρήθρα κλειστή. Αίτια χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να είναι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, η εμμηνόπαυση, η ηλικία και η παχυσαρκία.

 

Επιτακτικού τύπου ακράτεια (ΕΑ)

Οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων που συνοδεύεται (ή έπεται αμέσως) με επιτακτικότητα. Αποτελεί μέρος του συνδρόμου της υπερλειτουργικής κύστης, το οποίο χαρακτηρίζεται από ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων με κυρίαρχη την επιτακτικότητα και τη συχνουρία, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από επιτακτική ακράτεια και νυκτουρία.

Μικτού τύπου ακράτεια (ΜΑ)

Η ασθενής εμφανίζει ταυτόχρονα ακράτεια κατά την προσπάθεια και επιτακτικού τύπου ακράτεια.

 

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Χειρουργική θεραπεία της ακράτειας ούρων από προσπάθεια στη γυναίκα

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η λύση που συνιστάται για μόνιμα αποτελέσματα στην ΑΠ

Κυρίως με τοποθέτηση κολπικής ταινίας κάτω από την ουρήθρα διαμέσου των θυροειδών τρημάτων (TVT-O) χωρίς εφαρμογή τάσης, εμποδίζοντας τη μετακίνησή της κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Η τοποθέτηση των ταινιών εγκράτειας είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος (η ασθενής εξέρχεται την επόμενη ημέρα από το νοσοκομείο) με εξαιρετικά λειτουργικά αποτελέσματα, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στην ασθενή και απαλλάσσοντάς την από ένα πραγματικό “κοινωνικό πρόβλημα”.